top of page

Het ABC voor een goede basiscommunicatie



Wanneer we met onze paarden werken,

zowel vanop de grond als vanuit het zadel, zal je

merken dat er enkele basisoefeningen zijn waarvan we telkens een variatie maken.

Deze basisoefeningen zijn een absolute must om goed met ons paard te kunnen communiceren zodat we nadien kunnen verfijnen.


Benieuwd welke deze zijn? Lees dan zeker verder!


Tijdens het oefenen komt het eigenlijk op het volgende neer: wij vragen aan het paard om zijn benen op een specifieke plaats of manier neer te zetten. We vragen om een beetje opzij te gaan, achteruit, wat sneller, wat trager,… Des te beter we in deze oefeningen zijn, des te makkelijker kunnen we met de paarden samenwerken.

We willen ze uiteraard niet gaan micromanagen, maar een bepaalde basis moet aanwezig zijn. We werken uiteindelijk met paarden die wel 10 keer zwaarder zijn dan ons, dus moeten we ervoor zorgen dat we dit op een veilige manier kunnen doen.

Met kracht zullen we niet kunnen winnen, het is door onze timing en skills te verbeteren dat we een gevecht vermijden en kunnen groeien naar partnerschap. Om beter te worden in elkaar begrijpen (want we moeten dit uiteindelijk doen zonder dezelfde taal te kunnen spreken), gebruiken we oefeningen. Al naargelang de situatie en het paard, zullen we de volgorde van de oefeningen bepalen. Soms is het nodig om eerst 1 oefening goed uit te kunnen voeren, vooraleer we naar de andere oefeningen gaan. Sommige paarden vinden de ene oefening peanuts en hebben erg veel moeite met de andere oefening, terwijl het voor zijn kuddegenootje net andersom is. Tijdens de training is het belangrijk om te kijken welke oefening het paard wat moeilijker vindt. Vaak is het net die oefening waaraan gewerkt moet worden om het paard beter te kunnen helpen. Elke oefening is zowel belangrijk op de grond, als tijdens het rijden. Wanneer we de oefeningen op de grond al goed beheersen, zullen we ook merken dat het rijden veel vlotter gaat.


 

Achterhand verplaatsen

Door de achterhand te verplaatsen, zorgen we voor een rem. Wanneer het paard een achterbeen voor het andere kruist, staat het niet in een ideale positie om te vluchten. Tijdens het grondwerk is dit een manier om ervoor te zorgen dat we zelf in een veiligere positie komen te staan. Als de achterbenen van ons weg zijn, kunnen deze ons niet (al dan niet onbedoeld) stampen! Wanneer we de achterhand verplaatsen, komt de voorhand automatisch meer naar ons toe, wat ervoor kan zorgen dat we opnieuw de aandacht van het paard bij ons krijgen.

 

Voorhand verplaatsen

In de kudde zie je paarden elkaar continu verplaatsen. Dit kan in de vorm van spelen zijn of een bepaling van de rangorde. Het paard dat het minst zijn voeten moet verplaatsen “wint”. Wij zijn uiteraard geen paarden, maar dit principe van voeten verplaatsen is wel iets wat de paarden zeer goed kennen en begrijpen. Paarden zullen nooit leren spreken, maar wij kunnen ons wel aanpassen zodat ze onze lichaamstaal verstaan. Het is belangrijk dat wij ons paard kunnen verplaatsen. Mentaal is het voor sommige paarden erg moeilijk om opzij te gaan voor ons. Maar we leven nu eenmaal in een wereld waarbij we onze paarden soms opzij moeten laten gaan voor hun eigen veiligheid. Door de voorhand te verzetten, kunnen we heel gemakkelijk de richting van ons paard bepalen. Tijdens het rijden vertaalt zich dat heel duidelijk in het sturen! De voorbenen geven de richting aan, de achterbenen volgen.


 

Achteruit

Achteruit gaan is een erg waardevolle oefening om onze eigen veiligheid te beschermen. We houden het paard zo uit onze persoonlijke ruimte. Sommige paarden komen zo dicht bij de mens staan, dat de mens automatisch achteruit stapt. Het is het paard nu gelukt om de mens te laten bewegen. Sommige paarden worden hier zo effectief in, dat ze de ruiter gewoon uit de stal of piste drijven! Naast het mentale aspect van wie beweegt er wie, is het ook gewoon een erg praktische oefening. Je kan je paard een beetje afstand laten nemen zodat je bijvoorbeeld makkelijker een poort kan opendoen.


Als je paard deze oefeningen goed begrijpt, kan je er veilig mee aan de slag. Hoe beter je wordt in deze 3 basisoefeningen, hoe meer je kan gaan variëren! Zo kan je jullie communicatie verfijnen, waardoor alles nog makkelijker gaat.


Wil je ineens met handig materiaal aan de slag?

Het juiste materiaal kan ervoor zorgen dat jouw training véél vlotter verloopt. Omdat ik weet dat het soms moeilijk kiezen is, zet ik hier even een linkje naar de site waar ik zelf ook mijn touwen en halsters koop!

Hier vindt je ook touwhalsters en leadropes van gerecycleerde flessen!





Comments


bottom of page