top of page

Problemen omzeilen




We zijn allemaal schuldig. Iedereen die met paarden werkt doet het wel eens.




Problemen omzeilen.



Misschien doen we het bewust? Misschien niet. Maar we zouden het wel moeten leren herkennen wanneer we vermijden om een probleem aan te pakken.


Zelf werd ik hier pas nog aan herinnerd. Vroeger ging mijn paard altijd wel de trailer op. We hadden wel een 2e paard nodig, vliegenspray, een zweep en 1 à 2 longeertouwen. Het leek wel alsof ze "goed" kon trailerladen, want we kregen ze altijd wel geladen. Totdat ik begon met op mijn eentje te leren laden. Ineens moest mijn paard zonder gezelschap op de trailer, en kreeg ze meer vrijheid om ook af de trailer te gaan. Mijn paard had ineens een echt trailerlaadprobleem!


Dit denk ik dan op moeilijke momenten. Ik begin boos te mompelen dat het vroeger veel beter ging. Toen kon ik sneller laden en ging mijn paard er niet af. Op zo’n momenten vergeet ik even dat ik toen wel erg veel hulpmiddelen en druk nodig had. Dat mijn paard toen helemaal niet graag in de trailer stond, maar dat ze geen andere keuze had omdat de druk achter haar zo hoog werd. Daarnaast was nu mijn doel veranderd. Vroeger wou ik dat mijn paard op de trailer ging, ongeacht hoe ze zich daarbij voelde. Nu wil ik dat ze op de trailer gaat en ontspannen wacht zodat ik de baar zelf kan dichtdoen. Nu is het voor mij niet meer mogelijk om ze er gewoon wat op te jagen, want dan krijg ik de baar niet dicht.


In plaats van mijn probleem, het ontspannen op de trailer wachten, te vermijden door hulpmiddelen te gebruiken, heb ik het blootgelegd. De uitdaging zit ‘m nu in het volhouden. En nog steeds gaat dit met ups en downs. Soms gaat het weer een pak minder. Maar ik weet dat we het kunnen. Er is geen zaliger gevoel dan wanneer mijn paard volledig in vrijheid de trailer oploopt omdat ze daar zin in heeft, iets wat ik vroeger nooit gedacht zou hebben dat ons dat zou lukken.


Maar problemen omzeilen gebeurt veel meer dan enkel tijdens het trailerladen. Gebruik je hulpteugels tijdens het longeren? Gebruik je deze omdat je paard anders niet ontspant? Of omdat je paard anders met zijn neus in de lucht loopt? Het eigenlijke probleem zit hier bij de balans van het paard én de longeerskills van de eigenaar.


Je paard op de weide zetten met een halster omdat je hem zo moeilijk kan vangen? Ook hier vermijd je het echte probleem: je paard wil liever niet bij jou zijn. Erg confronterend, maar de beste manier om hiermee om te gaan is om dit probleem aan te pakken! In plaats van een halster aan te laten (of soms zelfs je paard niet meer op de weide te zetten), kan je beter werken aan jullie relatie. Onderzoek wat er moet veranderen om de situatie te verbeteren!

Denk volgende keer eens goed na wanneer je paard gedrag vertoont dat je liever niet ziet. Wat is de oorzaak? Hoe kan je dit aanpakken? En wat doe je beter niet omdat dit je probleem enkel verbergt?


Wanneer je de kleine probleempjes ook aanpakt, wordt je basis veel sterker. En op een sterke basis kan je veel steviger en sneller verder bouwen!


Kan jij jezelf betrappen op probleemvermijdend gedrag?


Wil je aan de slag met oefenen? Goed materiaal gebruiken zorgt ervoor dat de training veel vlotter zal verlopen! Hieronder vind je een linkje van waar ik persoonlijk ook mijn touwhalsters en leadropes haal. Zo ben je zeker van een goede kwaliteit.



bottom of page