Waar bij het horsemanship de focus leggen op de mentale balans van het paard, leggen we in de academische rijkunst de focus op de fysieke balans van het paard.
Paarden zijn van nature geboren atleten, ze hebben ons helemaal niet nodig om te vertellen hoe ze hun lichaam moeten gebruiken! Totdat we willen gaan rijden. Hun zwaartepunt wordt net iets anders, ze moeten hun evenwicht gaan houden met een ruiter op hun rug, we willen dat ze cirkels kunnen lopen,…
Om de paarden langer gezond te kunnen houden, willen we hen helpen om hun lichaam sterker te maken. Paarden (en mensen 😉 ) hebben steeds een voorkeurskant. Wanneer we ze telkens laten kiezen, zal er altijd een kant meer belast worden dan de andere. Als we schade op lange termijn willen voorkomen, is het dus belangrijk om het paard meer in balans te brengen zodat er minder eenzijdige belasting voorkomt.
Het paard in balans brengen, noemen we rechtrichten. Dit kan je doen vanuit het zadel, of vanop de grond. Werken vanop de grond heeft een aantal voordelen. Zo kan je dit doen bij paarden die (nog) niet belast mogen worden. Jongere paarden of paarden met blessures of wondjes onder het zadel. Daarnaast is het voor het paard soms makkelijker om het juiste antwoord te vinden zonder belemmerd te worden door de ruiter. Je kan dit vergelijken met jezelf. Wanneer je aan het wandelen bent met een kindje in je nek, is het véél moeilijker om je balans te houden. Als het kindje wat teveel naar rechts hangt, moet je compenseren door zelf meer gewicht naar links te verplaatsen. Bij de paarden is het net zo. Daarom is het vaak handiger om deze oefeningen al aan te leren zonder een ruiter op hun rug.
In de academische rijkunst kijken we naar het paard. Het gaat niet om de meest spectaculaire oefeningen of truucjes, we doen oefeningen die ons paard fysiek beter maken. Het is ook de bedoeling dat het paard zélf leert welke houding voor hem beter is. Door op een juiste manier te gaan trainen, zorgen we ervoor dat ons paard atletischer wordt en beter in staat zal zijn om een ruiter te kunnen dragen.
Maar ook voor paarden die niet (meer) bewegen, kan het rechtrichten veel goed doen. Denk bijvoorbeeld aan oude paarden of paarden met artrose. Rust roest. Door te oefenen op het rechtrichten, kan je ze helpen soepel te blijven.
Bij jonge paarden is het dan net heel handig als je ze al wat balans kan leren vinden vooraleer je erop gaat zitten.
Naast alle fysieke voordelen, zorgt het rechtrichten voor meer variatie in je training!
Ga je aan de slag met rechtrichten? In het begin kan het zijn dat je aan zoveel moet denken dat je niet meer goed beseft waar je loopt. Om je te helpen mooie lijnen te wandelen, kunnen trainingskegels je goed helpen. Zelf vind ik onderstaande "potjes" ideaal, je valt er niet over (wat bij een echte kegel wel eens kan gebeuren, ik spreek uit ervaring) én ze gaan niet kapot doordat ze zo flexibel zijn. Je paard kan er dus zonder problemen op gaan staan wanneer je je per ongeluk erover wandelt.
Comments